Net als elk ander land heeft België zijn eigen bekertoernooi. Dit voetbaltoernooi vind sinds 1908 plaats maar wordt pas vanaf 1963/64 jaarlijks gespeeld. Het bekertoernooi begon met provinciale voetbalteams die streden om de “Beker van de Belgische Provincies”. Sinds 1912 strijden Belgische voetbalclubs voor de Beker van België. Naast de Beker van België wordt het toernooi ook wel de Croky Cup genoemd, vernoemd naar de hoofdsponsor Croky. Eerst was Cofidis de hoofdsponsor en heette het bekertoernooi sinds 2008 de Cofidis Cup. In 2015 kwam daar verandering in toen Croky de nieuwe hoofdsponsor werd.

De winnaar van de Croky Cup krijgt naast de mooie trofee en de eer ook een ticket voor Europa. Als een club zich via de Jupiler Pro League niet kan plaatsen voor Europees voetbal dan biedt het bekertoernooi nog een mooie kans. Voor veel clubs is Europees voetbal erg belangrijk dus er staat veel op het spel. Daarom nemen clubs dit toernooi serieus en doen ze er alles aan om te winnen. Er wordt tot in de laatste minuut gestreden voor een goed resultaat. Dat is ook vaak terug te zien in het scoreverloop en de spanning in het stadion en op het veld. Sla bij het zoeken naar een goede voetbal weddenschap dus zeker de Croky Cup niet over!

De Beker van België

Sinds het begin van de Beker van België is er veel veranderd. Niet alleen de naam is vaak veranderd ook het aantal teams dat mag meedoen is enorm toegenomen. In het begin waren alleen de voetbalteams uit de hoogste twee divisies speelgerechtigd. Inmiddels mogen ook amateurclubs meedoen aan het toernooi en starten meer teams. Nu er meer clubs van verschillende niveaus meedoen zijn er meer verassingen. Dit maakt het wedden op deze wedstrijden alleen maar leuker!

Croky Cup | Croky Hoofdsponsor Beker van Belgë

Kwalificatie voor de Beker van België

In totaal doen er elk jaar ruim 300 clubs mee aan het toernooi. De teams uit de hoogste divisies krijgen de eerste wedstrijden vrijstelling. De voetbalclubs uit de Jupiler Pro League stromen pas bij de zestiende finales in. De amateurclubs spelen samen met de clubs uit de Proximus League kwalificatieronden om de zestiende finales te halen. De clubs uit de Eerste Klasse B spelen pas de vijfde kwalificatieronde pas waardoor zij wel een grotere kans hebben op kwalificatie. De vijfde ronde is namelijk de laatste kwalificatieronde. De ronde daarvoor zijn de clubs uit de eerste, tweede en derde klasse amateurs aan de beurt.

Het hoofdtoernooi van de Croky Cup

Als het hoofdtoernooi van de Croky Cup gaat beginnen wordt het voor voetbalwedders interessant. Daarvoor is er nog weinig aanbod aan weddenschappen beschikbaar. Natuurlijk is het wel goed om alvast te kijken wie een goede underdog is tijdens de kwalificatierondes. Als het hoofdtoernooi begint kan een weddenschap op de juiste underdog een mooie winst opleveren!

De wedstrijden van het hoofdtoernooi zijn bijna allemaal live te volgen op televisie. Dat is ook het moment dat veel bookmakers uitgebreide weddenschappen aanbieden. Zo kan een weddenschap geplaatst worden op de winnaar maar ook per wedstrijd. Is de wedstrijd niet op tv? Dan is er vast een bookmaker die een livestream aanbiedt om de wedstrijd alsnog te volgen.

Vier speelrondes naar de finale in Brussel

Het hoofdtoernooi van de Beker van België heeft vijf speelrondes. Van de zestiende-, achtste- en kwartfinales gaat de Croky Cup uiteindelijk over in de halve finales en finale. Alleen de halve finales zijn met heen- en terugwedstrijden. Bij de zestiende-, achtste- en kwartfinales is één wedstrijd beslissend. Natuurlijk is er ook maar één finale waarin de winnaar van het toernooi bekend wordt gemaakt.

De clubs uit de Jupiler Pro League hebben een beschermde status waardoor zij niet tegen elkaar kunnen loten. Dit zorgt ervoor dat de topclubs van het Belgische voetbal langer in het bekertoernooi blijven. Zo is er gegarandeerd spektakel in de laatste wedstrijden. De beste teams van de kwalificatierondes spelen topwedstrijden tegen de topclubs van de Jupiler Pro League. Uiteindelijk blijven de allerbeste teams over. Weet u al wie het gaat worden? Wordt het Club Brugge tegen Anderlecht in de finale? Of gaan Genk en Standard Luik het in de laatste wedstrijd tegen elkaar opnemen? Spanning en sensatie gegarandeerd in de Croky Cup!

Croky Cup finalewedstrijd in Koning Boudewijnstadion

Het Koning Boudewijnstadion

Het Koning Boudewijnstadion in Brussel is het strijdtoneel van de finale. In de hoofdstad van de beslissing van de Croky Cup plaats met een groot feest. In de alles beslissende wedstrijd is het stadion altijd uitverkocht. De supporters van beide clubs zijn altijd goed vertegenwoordigd en zorgen elke keer voor een feest.

Club Brugge is de absolute koploper van de ranglijst van clubs met die de Beker van België hebben gewonnen. Club Brugge wordt gevolgd door Anderlecht en Standard Luik en KRC Genk. Maar ook AA Gent, KV Mechelen en Zulte Waregem wisten de beker meerdere keren te winnen. In de rijke historie van de Beker van België zijn er verschillende en verassende winnaars geweest. Dat maakt het wedden ook extra leuk en spannend.

Door het knock-out systeem is elke wedstrijd belangrijk en de belangen hoog. Dat is ook vaak terug te zien in de notering die er voor een weddenschap door een bookmaker wordt gegeven. Vooral het inzetten op de winnaar van de Croky Cup levert een mooie notering op. Als die voorspelling uitkomt kan daarvoor een mooie winst geïnd worden.

Spanning en sensatie voor de Belgische voetballiefhebber

Als u de Jupiler Pro League of Proximus League op de voet volgt kan dit een voordeel opleveren bij het wedden op de Croky Cup. Als u op de hoogte bent van de laatste uitslagen en standen weet u welk team de beste vorm heeft. Dan is het voorspellen van toekomstig resultaat al makkelijker. Staat een club er slecht voor in de Eerste Klasse A dan zal er misschien alles aan gedaan worden om de beker te winnen. Zo kan de club toch nog een Europees ticket binnenhalen.

Als voorbereiding op een speelronde in de Beker van België zijn de laatste uitslagen van een team altijd interessant. Wint het team veel in is het in een goede vorm dan zal het team die vorm waarschijnlijk doorzetten. Bij het wedden op de Croky Cup is kennis van de Eerste Klasse A en B altijd handig. En dat levert meteen een voordeel op als u gaat wedden op de Croky Cup.

Als u de Jupiler Pro League elke week trouw volgt, weet u precies welke clubs in vorm zijn. Een goede reeks wedstrijden in de Eerste Klasse A of B zet zich misschien wel door in het bekertoernooi. Gebruik uw kennis van de Belgische Pro League en Proximus League dus wanneer u gaat wedden op de Croky Cup.

Wie is de Belgische Cupfighter?

Vergeet niet dat er altijd wel een team goed presteert bij knock-out wedstrijden. Alles wordt beslist over één wedstrijd en er zijn teams die in zo een wedstrijd alles geven. Door de juiste tactiek kunnen zij een kwalitatief beter team toch overwinnen. Een team dat goed presteert in knock-out wedstrijden wordt ook wel een cupfighter genoemd. Een goed voorbeeld van een Belgische cupfighter is Royal Antwerp FC dat in vier finales driemaal de winnaar was.

Dat een team goed presteert in de Jupiler Pro League of Proximus League betekent nog niet dat die club favoriet is voor de bekeroverwinning. Vaak genoeg was de kampioen van België niet de winnaar van het bekertoernooi. Al een idee wie dit jaar de Croky Cup in de lucht zal steken in het Koning Boudewijnstadion? Bekijk hieronder de livestanden en uitslagen en bekijk wie er nog kans maken.

Winaar Beker van België 2020

De laatste winnaar van de Croky Cup was Royal Antwerp die zich daardoor als echt cupfighter profileert. De finale in het Koning Boudewijnstadion werd gewonnen van Club Brugge. Club Brugge is zelf lijstaanvoerder als het op het winnen van de beker aankomt. Club heeft de beker al elf keer gewonnen en stond al negentien keer in de finale van het bekertoernooi. Royal Antwerp heeft de Beker van België nu drie keer gewonnen en zal ook dit jaar weer proberen de trofee te winnen. Denkt u dat Royal Antwerp de cupfighter status kan waarmaken? Dan zal daar vast een goede notering bij een bookmaker voor tegen overstaan.

Royal Antwerp viert overwinning Beker van België

Uitslagen en live wedstrijden Croky Cup

belgium ~ cup livescore