De Jupiler Pro League, ook wel de Eerste Klasse A van België genoemd, heeft elke week spannende voetbal wedstrijden. Dat betekent eveneens dat er ook interessante voetbal weddenschappen zijn om in te zetten. Lees hier alle in’s en out’s om een goede voorspelling te doen in de grootste voetbalcompetitie van België. Heeft u een favoriete club waarop u wilt wedden?

Weddenschappen plaatsen op voetbal wedstrijden

De Jupiler Pro League is enorm populair onder spelers bij Belgische bookmakers. Dat is ook niet gek, want hoogstwaarschijnlijk is dit de competitie die u al meerdere jaren volgt. Als voetbalfan bent u misschien al in voetbalstadions van Anderlecht of Club Brugge geweest. Of u kijkt elk weekend de Jupiler Pro League samenvattingen op de televisie. In de Eerste Klasse A van België is het altijd spannend dus u bent van vermaak gegarandeerd. Daarom zou deze competitie altijd bij uw favorieten moeten staan.

Om een goede voetbal weddenschap te plaatsen is kennis van de competitie belangrijk. Het is beslist niet makkelijk om te wedden op voetbal in de Jupiler Pro League. Het kan zomaar dat u bevooroordeeld bent omdat u een favoriete club heeft. Voor een fan van Standaard Luik is het moeilijk om objectief naar de kraker tegen Club Brugge en Anderlecht te kijken. Clubliefde speelt bij een weddenschap op een voetbalwedstrijd als deze zeker een rol. Als u toch besluit in te zetten op uw gevoel kan u dat duur komen te staan.

Bij het kiezen van een voetbal weddenschap is het dus goed om op te passen als uw favoriete club een optie is. Als u de club goed kent is het natuurlijk ook goed mogelijk dat u de score in de Jupiler Pro League juist voorspelt. Het wedden op een correcte score kan veel winst opleveren.

125 jaar geschiedenis Belgische voetbal geschiedenis

Het eerste voetbalseizoen van de Eerste Klasse A begon in het seizoen van 1895/1896. Toen was er nog geen sprake van zestien clubs in de competitie en waren er geen play-offs. Het eerste seizoen begon met vier Brusselse clubs en toch kwam de kampioen dat voetbalseizoen niet uit de hoofdstad. Het was FC Liégeois dat zich als kampioen van de Eerste Klasse A van België kon kronen.

De KBVB is de nationale bond die sinds 1912 zorg draagt voor het nationale voetbal van België. Bij de start van het voetbalseizoen in 1895/1896 was de UBSSA, ofwel de Union Belge des Sociétés de Sports Athlétiques, daar verantwoordelijk voor. Dit was de overkoepelende bond voor sporten als voetbal atletiek en wielrennen. De Belgische voetbalbond heeft zich van de overkoepelende bond afgesplitst op 1912. Sindsdien is de KBVB de bond die altijd zorg heeft gedragen voor alle nationale voetbalcompetities en het nationale team.

Jupiler Pro League voetbalcompetitie
Sinds 1998 is Jupiler de hoofdsponsor van de Belgische Eerste Klasse A

De grote kampioenen van de Jupiler Pro League

In het 125 jarige bestaan van de Eerste Klasse A zijn er veel verschillende kampioenen geweest. Er waren ook vele jaren waarbij dominantie ploegen jaren achtereen het kampioenschap bemachtigden. FC Liégeois mocht zich als eerste kampioen van België noemen maar is niet meer te bewonderen in de Jupiler Pro League. Ook oud-kampioenen als Union Sint-Gillis en Racing Club Brussel zijn inmiddels niet meer actief op het hoogste niveau in België.

Op dit moment zijn er andere voetbalclubs die een gooi doen naar de titel. Club Brugge en Anderlecht zijn tegenwoordig de favorieten met als underdogs clubs als KAA Gent en Standard Luik. Maar wie weet is het dit seizoen anders en gaat FC Antwerp er met de Belgische titel vandoor. RSC Anderlecht wordt dan wel favoriet genoemd maar de laatste jaren kan dat niet van de club gezegd worden. Het komt vooral door de geschiedenis van de club die 35 keer de hoofdprijs wist te bemachtigen!

Meerdere kandidaten voor de titel

De Jupiler Pro League is met veel concurrenten voor de titel elk jaar weer spannend. Tegen het einde van het seizoen is de spanning vaak om te snijden en staan veel clubs dichtbij elkaar. Elk jaar worden de verschillen kleiner en doen er weer nieuwe verassingen mee aan de race.

Dat is bij de Duitse Bundesliga of de Italiaanse Serie A wel anders. Bayern Munchen is al vele jaren oppermachtig in de Bundesliga en ook Juventus staat de laatste jaren elke keer weer aan de top. Om bij die competitie een goede voorspelling over de kampioen te doen zal niet moeilijk zijn. Die voetbal weddenschap zal alleen niet veel opleveren. Ook de bookmaker weet hoe groot ed kans is dat Bayern Munchen de Bundesliga wint.

Wedden op Jupiler Pro League wedstrijden

Zou u een voorspelling over de kampioen in de Jupiler Pro League kunnen doen? Als u daar wat langer over moest nadenken is dat een goed teken. Dit betekent dat deze competitie spannend is en er goede noteringen zijn voor voetbal weddenschappen. Hoe moeilijker de weddenschap hoe groter de beloning!

Veel wedstrijden om op te wedden

Voordat clubs kunnen dromen van het kampioenschap moeten zij zich plaatsen voor de play-offs aan het einde van het seizoen. Deze reguliere competitie heeft 30 speelrondes waar 16 voetbalteams aan deelnemen. Alle clubs spelen tweemaal tegen elkaar, eenmaal in het eigen stadion en eenmaal in het stadion van de tegenstander. Deze uit- en thuiswedstrijden worden met een ruime tussentijd gespeeld. Zo spelen clubs niet twee weekenden achtereen tegen elkaar. Bijna elk weekend vanaf augustus wordt er een wedstrijdronde in de hoogste klasse van België gespeeld. Zo kunt u dus elk weekend voetbal weddenschappen plaatsen op de grote Belgische voetbalclubs.

Soorten weddenschap per wedstrijd

In een voetbalwedstrijd kan veel gebeuren, zeker in voetbalwedstrijden in de Belgische competities. In grote wedstrijden vliegen de doelpunten de keepers vaak om de oren. Kies voor een over/under weddenschappen om daar op in te spelen. Als u denkt te weten wie er gaat scoren kunt u zelfs de doelpuntenmaker aanwijzen. Ook halftime/fulltime weddenschappen zijn interessant als u weet dat ploegen goed verdedigen. Als u verwacht dat er weinig of niet wordt gescoord kunt u ook voor een gelijkspel gaan. Dat levert vooral in de Jupiler Pro League bij goede weddenschap veel op. Ook Club Brugge tegen de hekkensluiter van de competitie speelt. Want dan zijn er juist vaak weddenschappen te vinden die de match spannender maken.

Als het eerste deel van de Jupiler Pro League is geëindigd zijn de meeste Europese competities nog bezig of al klaar. Andere Europese competities hebben geen play-offs systeem. Deze competities en hebben een kampioen na de reguliere speelrondes. De Jupiler Pro League speelt nog een kampioensronde in de vorm van play-offs. Alle clubs die zich niet kunnen kwalificeren voor de kampioensronde spelen gewone play-offs. Ook daar valt nog veel te winnen en verliezen dus het wedden is daar zeker interessant.

De strijd om het Belgische kampioenschap

Als de lente aanbreekt maken de Belgische clubs zich op voor het tweede deel van de competitie. De 6 beste teams na de reguliere competitie van 30 speelrondes komen in aanmerking. Het woord play-off zegt het al, want de clubs gaan onderling uitvechten wij kampioen van België wordt. Deze tweede helft van de competitie heeft 10 speelrondes. Dit komt neer op een uit- en thuiswedstrijd tegen elke clubs waarvoor bij een resultaat punten worden gegeven.

Alle wedstrijden die zijn gespeeld in het eerste deel van de competitie tellen mee voor de competitiestand. Clubs nemen de helft van de punten meenemen naar de kampioenschapsranglijst. Dit biedt natuurlijk geen garantie voor het kampioenschap of de kansen van de andere 5 teams. In de play-offs worden er namelijk weer punten gegeven voor een overwinning of gelijkspel. Zo kan een achterstand door de runner-up alsnog worden ingehaald. Ook voor de andere teams is alles nog mogelijk.

Altijd topwedstrijden

Het leuke van dit play-off systeem zijn de topwedstrijden aan het einde van het seizoen. Alle clubs die het hele seizoen goed gepresteerd hebben spelen nog 10 speelronden tegen elkaar. Zo zijn er nog meer topwedstrijden op een weddenschap op te plaatsen. Het is vaak zo dat de noteringen van bookmakers hoger zijn bij topwedstrijden. Bij de Jupiler Pro League zijn er dus zeker 10 speelronden met hoge odds!

Wat staat er op het spel?

Bij het winnen van de Jupiler Pro League hoort een mooie prijzenpot. Alle deelnemers aan de competitie ontvangen een bedrag voor het spelen van wedstrijden. De clubs die het hoogst eindigen in de competitie krijgen het meest. Als kampioen van de Jupiler Pro League kan er een miljoenenbedrag op de bankrekening worden bijgeschreven. Ook voor de sponsordeals is het belangrijk een hoge rangschikking te behalen. Hoger een team op de ranglijst staat hoe meer sponsorinkomsten het kan vergaren.

Naast een mooi geldbedrag en nieuwe sponsoren die op de deur kloppen zijn er tickets te winnen. Dit zijn niet zomaar tickets, nee, dit zijn tickets voor de grootste toernooien van Europa. Voor de landskampioen van België betekent dit normaal gezien toegang tot de Champions League. Het ticket heeft recht op automatische plaatsing in de groepsfase of voorrondes voor het miljardenbal. Ook nummer 2 en 3 van de competitie hebben recht op een ticket voor Europa. Dit kan voor de voorrondes van de Champions League zijn of directe plaatsing voor de Europa League. Als laatste volgen nog tickets voor de voorrondes Europa League te mogen spelen. Dat zijn tickets die worden gegeven aan de teams die de andere play-offs in België winnen.

Jupiler Pro League Play-offs

De nummers 7 tot en met 15 strijden de laatste wedstrijden om die felbegeerde tickets. Zo hebben de lager geplaatste ploegen toch nog een kans op Europees succes. Bij het spelen van deze play-offs worden er geen punten gegeven maar vallen de verliezers steeds af. Net als bij de andere play-offs van België zijn er 10 speelronden te spelen.

Ook clubs uit de Eerste Klasse B mengen zich in deze strijd. Het is bijna een geheel nieuwe competitie op zich en zeker de moeite om te volgen. Een kans om te spelen in de Europa League is voor elke Belgische club een mooie prijs om voor te spelen. Elke club begint opnieuw dus alle punten uit de reguliere competitie tellen niet mee. Zo kunnen clubs die het seizoen beroerd van start gingen ook een kans maken.

De club die onderaan staat aan het einde van het voetbalseizoen zal degraderen. Deze clubs zal dan in de Eerste Klasse B, ofwel de Proximus League, gaan spelen. Om weer op het hoogste niveau te mogen spelen zal het volgende seizoen weer een van de bovenste plekken bemachtigd moeten worden.

Jupiler Pro League populair bij bookmakers

De populariteit van de Jupiler Pro League bij voetbalfans heeft ook het aanbod bij bookmakers doen groeien. De bookmakers hadden al snel in de gaten dat er veel spelers meer soorten voetbal weddenschappen wilden plaatsen. Bookmakers met een Belgische licentie, bieden over het algemeen het zelfde aanbod. Sommige bookmakers proberen met uitdagende weddenschappen per wedstrijd klanten te binden. Zo kan er worden ingezet op de speler met de meeste succesvolle assists of de topscorer van het seizoen.

Er zijn nog veel meer speciale weddenschappen die worden aangeboden rondom de Jupiler Pro League. Wat denk u van een voorspelling doen over welke coach als eerste wordt ontslagen? Dat zijn geen gemakkelijke weddenschappen om goed te hebben. Gelukkig zijn er ook de vertrouwde weddenschappen zoals 1X2 en halftime/fulltime.

Andere Belgische voetbalcompetities

Liefhebbers van het Belgische voetbal hebben naast de Jupiler Pro League nog meer leuke competities om te bekijken. De Eerste Klasse B in België, bekend als de Proximus League, spelen ook bijna elk weekend. Ook in deze competities vallen veel doelpunten en zijn er genoeg voetbal weddenschappen te plaatsen. De wedstrijden die van de Beker van België worden minder vaak gespeeld. Het bekertoernooi van België dat de Croky Cup heeft wordt elk jaar gehouden. In deze competitie spelen teams uit alle niveaus met vaak underdogs die uitblinken.

Uitslagen en livestanden Jupiler Pro League

belgium ~ jupiler livescore