De Proximus League is het tweede niveau van België na de Jupiler Pro League. De Eerste Klasse B zoals de Proximus League ook wel genoemd wordt telt 8 voetbalclubs. De laatste jaren is de Belgische Voetbalbond samen met de clubs bezig geweest het voetbal te hervormen. Door de Belgische voetbalcompetities te veranderen is er geprobeerd meer spanning te geven aan het verloop van de competitie en de wedstrijden. Door de aanpassing zijn er meer topwedstrijden in het Belgische voetbal gecreëerd. Deze topwedstrijden staan garant voor meer spanning en sensatie maar maken het soms een puzzel. Lees hier hoe het speelschema er in uitziet voor het seizoen 2020/21 en mis niets van de spannende wedstrijden in de Eerste Klasse B.

Voetbalwedstrijden 2020/21 Proximus League

In het seizoen van 2020/21 zijn er 28 speelronden, hierbij spelen de voetbalclubs vier keer tegen elkaar. Op 15 mei 2020 zijn de voetbalclubs van de Proximus League bij elkaar in een bijzondere Algemene Vergadering. Deze vergadering werd speciaal voor de COVID-19-pandemie gehouden. Naast het officiële besluit tot de stopzetting van het de competitie 2019/20 werd ook het verloop van het seizoen 2020/21 vastgelegd.

Promotie/Degradatie

De periodekampioenschappen zijn voorlopig opgeschort waardoor er een andere promotie/degradatieregeling is. De kampioen van de Proximus League promoveert rechtstreeks naar de Eerste Klasse A van België. De tweede aan het einde van het seizoen speelt testwedstrijden tegen de voorlaatste van de Eerste Klasse A. De winnaar van die wedstrijden promoveert net als de kampioen naar de Jupiler Pro League. De voetbalclub die als laatste eindigt degradeert naar het eerste nationale.

Voetbalclubs Proximus League

Union Saint-Gilloise in de Proximus League

Union Saint-Gilloise

Deze club uit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest heeft een rijke historie en staat op de derde plek als het gaat om het aantal kampioenschappen in België. De laatste keer dat Union Saint-Gilloise zich kampioen van België mocht noemen was in 1935. Daarom is deze club niet meer de eerste club waar een voetbalkenner aan denkt bij een topclub uit België. Tegenwoordig zijn dit Club Brugge, Anderlecht en Standard Luik. Deze clubs spelen op het hoogste niveau wat Union Saint-Gilloise probeert te bereiken door te promoveren uit de Proximus League.

RFC Seraing voetbalclub in Proximus League

RFC Seraing

RFC Seraing is een Waalse voetbalclub met rood en zwart als clubkleuren en niet heel verassend gevestigd in Seraing. Ondanks dat de club de naam pas sinds 2015 draagt heeft het een rijke historie. Omdat KSC Lokeren, KSV Roeselare en Excelsior Virton geen proflicentie hebben gekregen zijn deze voetbalclubs gedegradeerd naar de amateurklassen. Door de vrijgekomen plaatsen in de Eerste klasse B mochten meerdere ploegen met een proflicentie overgaan naar de Proximus League. RFC Seraing was na KMSK Deinze de eerste voetbalclub in de rangorde die een proflicentie had bemachtigd.

Proximus League club Lommel SK

Lommel SK

Lommel SK ging in 2003 failliet, maar dankzij een fusie met Vrij Overpelt-Fabriek en Koninklijke Vlug ging niet alles verloren en kon de club voortbestaan. De nieuwe voetbalclub kreeg eerst de naam KVSK United Overpelt-Lommel maar in 2010 werd die naam weer veranderd. De nieuwe naam Lommel United is in 2017 weer gewijzigd naar Lommel SK. Nu is de club overgenomen door City Football Group dat onder meer eigenaar is van Manchester City, New York City en Melbourne City. Ook Lommel SK is in 2019/20 gepromoveerd door het bemachtigen van een proflicentie.

Proximus League voetbalclub KMSK Deinze

KMSK Deinze

Deze voetbalclub speelt zijn wedstrijden in het Burgemeester Van de Wielestadion op het tweede niveau van België. Door het vroegtijdig afgesloten voetbalseizoen van 2019/20 promoveerde KMSK Deinze naar de Eerste Klasse B van België.

KVC Westerlo in Eerste Klasse B

KVC Westerlo

KVC Westerlo speelt sinds 1933 in het Belgische voetbal en debuteerde in 1997 in de Eerste Klasse A van België. Westerlo won in de gele en blauwe clubkleuren in 2001 de Beker van België. Tot 2012 speelde KVC Westerlo op het hoogste niveau maar degradeerde daarna om tot op heden niet terug te keren. In de Proximus League strijd KVC Westerlo om weer te promoveren naar de Jupiter Pro League.

RWDM in de Eerste Klasse B van België

RWDM

Voetbalclub RWDM (Racing White Daring Molenbeek) uit Sint-Jans-Molenbeek is ontstaan in 2015. De naam is tot stand gekomen uit een initiatief om de verdwenen voetbalclub RWDM Brussels FC nieuw leven te geven. Door de licentie problemen in de Eerste Klasse B kon RWDM mede door goede resultaten promoveren naar de Proximus League.

Lierse Kempenzonen Proximus League voetbalclub

Lierse Kempenzonen

Deze voetbalclub is opgericht in 1943 als FC Oosterzonen in Oosterwijk maar speelt zijn wedstrijden tegenwoordig in Lier. De club heette tot 2018 KFC Oosterzonen Oosterwijk maar veranderde toen de naam naar Lierse Kempenzonen of kortweg Lierse K. Door het kopen van het embleem en de inboedel van het failliete Koninklijke Lierse Sportkring draagt de club de iconische geel-zwarte kleuren. Hierdoor kan de historie en de geroemde jeugdopleiding van Lierse weer opleven in de Proximus League.

Club Brugge Onder 23 Proximus League

Club Brugge II

Het tweede team van Club Brugge KV doet ook mee in de Proximus League. Door het gebrek aan clubs die een proflicentie konden aanvragen is Club Brugge Onder 23 toegevoegd aan de clubs in de competitie.

Uitslagen en live wedstrijden Proximus League

belgium ~ league 2 livescore